10/21/2014 16:28

Putru mēnesis „Pīlādzītī”

Māte mani audzināja
kā to balto ābolīti:
putru ēdu, medu dzēru,
pienā muti nomazgāju.

Latvijā putras ir nacionālais ēdiens, kas daudzus gadsimtus mūsu senčiem bija galvenais ēdiens uzturā. Uztura speciālisti atzīst, ka aptuveni pusei no uztura ir jāveido graudaugu produktiem. Mītiem apvītās putras no pieaugušo bērnības mūsdienās ir ieguvušas jaunu veidolu un tās ir gan vienkārši, gan garšīgi pagatavojamas. Graudaugu putras ir enerģijas un spēka avots, jo satur šķiedrvielas un saliktos ogļhidrātus, kas organismā nodrošina lēnu cukura līmeņa paaugstināšanos - tātad pakāpenisku, ilgstošu enerģiju un sāta sajūtu. Lai veicinātu bērnu zināšanas par graudaugu lomu uzturā un veidotu veselīga dzīvesveida tradīcijas, Latvijas mācību iestādēs norisinās Putras programma. Putras programmas mērķis ir radīt jaunas putras ēšanas tradīcijas un popularizēt putras kā mūsdienīgu ēdienu, tādā veidā mainot sabiedrības uzskatus par putru kā vienveidīgu un nepievilcīgu ēdienu. Projekts tiek īstenots sadarbībā ar „Rīgas Dzirnavnieks”, Veselības ministriju, Valsts izglītības satura centru (VISC) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC).

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” aktīvi iesaistījās jaunajā projektā un pasludināja oktobri par Putras mēnesi. Mēs sākām  gatavoties Putras mēnesim savlaicīgi: vēl septembrī pārdomājot oktobra iestādes ēdienkarti tā, lai katru dienu pēc iespējas garšīgāk un daudzveidīgāk lietotu putraimus uzturā. Tās bija gan dažādas saldās putras, putraimu miltu plācenīši un graudaugu deserti, graudaugu garnīrs otrajos ēdienos un putraimu gaļas un piena zupas, putru asorti un biezputras ar veselīgām piedevām. Brokastīs bērni individuāli paši varēja izvēlēties no vairākiem variantiem – kādas piedevas likt savā šķīvī, paši dekorēja un paši pagatavoja putras. Bet lai mudinātu bērnus ēst putras, tika izsludinātas sacensības „Putru karalis un karaliene”; ik rītu speciālajā veidlapā tika atzīmēts katrs bērns, bet Putru dzimšanas dienas pasākumā 21.oktobrī tika apbalvoti uzvarētāji - labākie putru ēdāji. Kā saka skolotājas, šī motivācija ļoti labi nostrādāja un tagad putras sāka ēst arī tie bērni, kuriem putras iepriekš negaršoja.

Vecāki un iestādes darbinieki piedalījās putru recepšu konkursā, kas bija izsludināts, lai dažādotu iestādes ēdienkarti ar veselīgiem ēdieniem. Pavisam recepšu konkursā piedalījās 21 dalībnieks, tika iesniegtas 55 receptes: gan  putras, gan salāti, kuros izmanto putraimus un graudus, deserti, otrie ēdieni u.c. Žūrija apbalvoja piecus konkursa dalībniekus interesantāko putru recepšu nominācijā. Visas iesniegtās receptes tagad papildinās iestādes ēdienkarti un līdz iestādes dzimšanas dienas svinēšanai novembrī tiks noskaidrots, kādi ēdieni iegaršosies bērniem visvairāk, tādējādi  tiks noteikti konkursa uzvarētāji.

 Oktobrī iestādes bērni iepazinās ar Profesora Graudiņa padomiem putras stundās, uzzināja, kā aug graudaugi un kā šie produkti var uzlabot sasniegumus mācībās, darbos un sportā. Bērni skatījās animācijas un mācību filmas, mācījās dziesmas un rotaļas, kopā ar skolotājiem lasīja pasakas par putrām, izspēlēja sižeta lomu spēles par pavāriem,  zīmēja u.c. Lielāki bērni pildīja Profesora Graudiņa uzdevumus: minēja mīklas, mācījās dzejoļus, eksperimentēja, veidoja radošus darbus u.c.

Starptautiskajā Putras dienā 10.oktobrī iestādes bērni izlika savus radošos darbus izstādē pilsētas ēdamnamā ”Daugava”, aicinot arī Krāslavas iedzīvotājus ēst veselīgas putras. Bet 5-6-gadīgie bērni šajā dienā sportoja ārā un mielojās ar Profesora Graudiņa kukurūzas putru - svaigā gaisā tā bija īpaši garda!

Putras mēneša kulminācija mūsu iestādē bija 21.oktobrī, kad visi kopā lustīgi svinējām Putras dzimšanas dienu. Pasākumu vadīja Profesors Graudiņš, bērni noskatījās nelielu koncertu, tika sumināti labākie putru ēdāji (kopā no iestādes vienmēr visas putras ēd 52 bērni) un recepšu konkursa nominanti. Bērni saņēma pateicības un dāvanas no AS „Rīgas Dzirnavnieks”.

Putras mēnesis bija interesants, garšīgs un veselīgs! Bet to, vai putru ēšana veicināja labākus mācību sasniegumus – pārbaudīsim praksē, jo 30.oktobrī 5-6-gadīgo bērnu komandas sacentīsies „Matemātikas konkursā”!

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis”vadītājas vietniece izglītības jomā J.Vorošilova.

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>