03/06/2017 09:11

Logopēdijas diena

Apsveicām iestādes skolotāju-logopēdu Maiju Plivču profesionālajos svētkos!   Katru gadu 6.martā visā Eiropā tiek atzīmēta Logopēdijas diena, lai pievērstu uzmanību dažāda veida komunikācijas traucējumu ietekmei uz cilvēku dzīvēm.   2017. gada devīze - “Ēd droši, runā braši”.

Cilvēkiem dažādos vecumos var būt ēšanas, dzeršanas un rīšanas grūtības. Šādus traucējumus apzīmē ar terminu “disfāgija”.  Disfāgija var rasties dažādos dzīves posmos un tās iemesli var būt dažādi – attīstības traucējumi, fiziski un  kognitīvi traucējumi, smadzeņu bojājumi, insults, progresējošas neiroloģiskas saslimšanas, ļaundabīgi audzēji. Disfāgijas sekas var būt malnutrīcija, dehidratācija, aspirācijas pneimonija, aizrīšanās, kā arī dzīves kvalitātes pazemināšanās.

Ja jums ir radušās aizdomas, ka cilvēkam, par kuru jūs rūpējaties, ir ēšanas, dzeršanas vai rīšanas grūtības jeb disfāgija, tad ir nepieciešams meklēt palīdzību pie speciālistiem, kuri varētu palīdzēt. Logopēds, ārsts, speciāli apmācīta māsa, ergoterapeits vai uztura speciālists konsultēs disfāgijas gadījumos. Ģimenes ārsts varētu ieteikt labāko speciālistu rīšanas traucējumu gadījumos.

Materiāls sagatavots pēc CPLOL informācijas (CPLOL, 2017).

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>