12/21/2016 08:23

Krāslavā atvērta sensoro sajūtu istaba pirmskolas skolēniem

Biedrība „Pīlādzītis klubs”, pateicoties uzvarai „Latvijas Mobilā Telefona” (LMT) projektu konkursā „LMT Latvijai”, ieguva finansējumu ieceres „Sajūti, sadzirdi, saskati, satausti...” īstenošanā. Projekta ietvaros Krāslavas novada pirmsskolas izglītības iestādē „Pīlādzītis” šī gada 19. decembrī tika izveidota telpa, kas radīta, lai piepildītu pirmsskolas vecuma bērnu iekšējo pasauli ar relaksācijas vai stimulācijas sajūtām.

Sensorā istaba tika izveidota bērnudārza brīvajā telpā, lai pirmsskolas vecuma bērni varētu ar krāsu, taustes, skaņu un aromterapiju palīdzību attīstīt sajūtas, domāšanu un runu. Istabā tiek veicināta psihoemocionālās spriedzes mazināšana, muskulatūras atslābināšanās un relaksācija. Bērnudārza ikdienas režīms ne vienmēr dod iespējas bērnam pabūt klusumā, mierā, vienatnē nodarboties ar mierīgām spēlēm, jo parasti apkārt ir daudz citu bērnu, skaļu skaņu, trokšņu, kas dažiem bērniem var izraisīt stresu un uztraukumu. Tāpēc esam gandarīti, ka tagad bērnudārzā „Pīlādzītis” būs īpaša telpa, kurā varēs ļauties relaksējošām nodarbēm, tādējādi tiks realizētas rūpes par bērnu psihisko un emocionālo veselību.

Vienlaicīgi istaba ir paredzēta arī mentālai stimulācijai – atlasītais aprīkojums veido sajūtu kokteili (redzes, dzirdes, taustes, smaržas u.c.) un rosina bērnu uztveres un maņu reakciju un harmoniju. Vairāku maņu stimulācija tiek izmantota kā mācību līdzeklis vai atpūtas aktivitātes bērniem un ir paredzēta diviem mērķiem: veicināt intelektuālo (mentālo) darbību un veicināt relaksāciju. Vide sensorajā telpā ir paredzēta aktīvai vai pasīvai mijiedarbībai, kā arī, lai veicinātu uztveres motivāciju, intereses un atpūtu. Nodarbības sensorajā istabā var palīdzēt hiperaktīviem vai bērniem ar palēninātu uztveri un reakciju.

Sensorās istabas sienas ar speciālu nolūku tika nokrāsotas baltas, bet gaismu necaurlaidīgās logu žalūzijas un melnais kubs var panākt gandrīz pilnīgu tumsu telpā, kas ir svarīgs relaksācijas nosacījums hiperaktīviem un bērniem ar dažādiem funkcionāliem traucējumiem vai vienkārši ikdienas spriedzes mazināšanai un relaksācijai. It kā vienkārša rotaļu mājiņa-telts veido bērnam drošības un miera sajūtu, jo ierobežo lielu telpu, ļauj paslēpties savā mazajā norā. Arī svara sega, deprivācijas maiss-ķermeņa zeķe un sausais bumbu baseins palīdz mierināt trauksmi, apzināties sava ķermeņa robežas, līdzsvarot emocijas. Smilšu terapija, aromaterapija, mūzikas klausīšanās un citas metodes veicina relaksāciju, samazina nogurumu, tādējādi paaugstinot aktivitāti un sniedzot enerģiju. Liela vērība tiek pievērsta gaismai, krāsai, mūzikai, smaržai un taustei. Ir padomāts arī par sīkās un lielās motorikas funkcionālo spēju uzlabošanu, ir daudz materiālu rokdarbiem, taktilai stimulācijai, kas aktivizē ķermeni, attīsta tausti.Mūzikas un dabas skaņu ieraksti stimulē un trenē dzirdes uztveri, atmiņas spējas, veicina kustību koordināciju. Darbam sajūtu istabā tiek izmantotas: dažādas faktūras taustes sajūtu attīstīšanai, gaismas, krāsas un smaržu terapijas elementi redzes un ožas sajūtu stimulēšanai, mūzikas terapijas elementi dzirdes sajūtu attīstīšanai, zīmēšana – sīkās motorikas uzlabošanai, deja un kustība – muskulatūras, balsta, kustību un līdzsvara stabilizēšanai u.c.

Projekta iniciatori atzīst, ka lielu prieku sagādāja bērnudārza darbinieku un audzēkņu vecāku, kā arī Krāslavas iedzīvotāju atbalsts un balsojums, kā arī tas, ka istabas izveidē un iekārtošanā tika ieguldīti ne tikai LMT līdzekļi (1987,00€), bet arī bērnudārza līdzfinansējums (500,00€). Pirms telpas iekārtošanas istaba tika remontēta: nolīdzinātas un nokrāsotas sienas, griesti, grīda, uzklāts linolejs un nokrāsotas mēbeles. Vislielākais gandarījums ir par to, ka „Pīlādzītis” darbinieki paši veica visus darbus, iekārtojot sensoro sajūtu istabu un veidojot tā stilu. Par rezultātu priecājas visi – gan lieli, gan mazi

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” bērnu vecāki ir ļoti apmierināti ar to, ka viņu bērniem tagad būs ekskluzīva iespēja apmeklēt sensoro istabu un labprāt izmantos šo iespēju.

Paldies LMT par saņemto finansējumu un aktīvajiem novada balsotājiem un projekta atbalstītājiem konkursa „LMT Latvijai” ietvaros Krāslavas novada attīstībai, lai šo ideju īstenotu!

Jeļena Vorošilova, biedrības „Pīlādzītis klubs” valdes priekšsēdētāja, projekta vadītāja

Pasākuma foto galerija: https://www.facebook.com/Biedr%C4%ABba-P%C4%ABl%C4%81dz%C4%ABtis-klubs-683447945095943/photos/?tab=album&album_id=1172407396199993

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>