02/13/2014 13:59

12.februāris – Ēnu diena „Pīlādzītī”

Ēnu diena ir pasaulē populāra karjeras izglītības akcija, kuras laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu. Latvijas Ēnu diena ir biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) reģistrēta preču zīme. Ar akcijas nolikumu var iepazīties Internetā pēc adreses http://enudiena.lv/ .

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis” iesaistījās Ēnu dienas akcijā otro gadu. Šogad uz iestādi atnāca astoņas skolnieces no Krāslavas pamatskolas:  4.a klases skolniece  Sintija Gendele,  7.c klases skolniece Diāna Vasiļjeva, 6.a klases skolniece Sigita Vīksna,  5.a klases skolniece Anastasija Ižika, 8.a klases skolniece Jolanta Markeviča un  6.a klases skolnieces Evija Medzjuta, Alise Spivačenko un Dana Soskova.

Par ēnojamiem meitenes izvēlējās pirmsskolas izglītības skolotājas Žanetu Moiseju un  Viktoriju Leibusu, mūzikas skolotāju Viju Gončarovu  un pirmsskolas māsu Jeļenu Rukmani .

Ēnu dienas akcijas mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavotos darba tirgum, kā arī demonstrētu saistību starp izglītību un karjeru, rosinot skolēnus nopietni pievērsties mācībām. Veidojot sadarbību starp skolu, sabiedrību un darba vidi, akcija sekmē jauniešu integrāciju sabiedrībā un darba tirgū nākotnē.

Dienas sākumā darbinieki-ēnojamie sniedza  īsu prezentāciju par iestādi, iepazīstināja ar pārējiem darbiniekiem. Dienas gaitā skolnieces-ēnas vēroja 4 – 5 stundu garumā interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu un pašas aktīvi iesaistījās dažādās aktivitātēs un vienkāršāku pienākumu veikšanā: svēra bērnus, pārbaudīja higiēnas prasmes, vadīja rīta rosmes, līdzdarbojās nodarbībās un pastaigās, aizpildīja kavējumu žurnālu un skolotājas dienasgrāmatu e-klasē. Meitenes uzzināja par prasmēm un izglītību, kāda nepieciešama darba veikšanai. Darbinieki atbildēja uz skolēnu jautājumiem, izskaidrojot savas darba dienas ritmu. Ēnu dienas nobeigumā tika aizpildītas  intervijas, anketas un apliecinājuma zīmes – īpašas veidlapas, kurā ēnojāmie ierakstīja savas atsauksmes un rekomendācijas par Ēnu dienu un savu “ēnu”.

Skolēnu atsauksmes: „visi darba pienākumi bija gana interesanti”, „es pieļauju iespēju izvēlēties šādu profesiju, jo man liekas interesanti strādāt šīs profesijas nozarē”, „ir ļoti interesanti strādāt ar bērniem”, „es sapratu, ka nav viegli strādāt par pirmsskolas skolotāju”, „ es gribētu atkal atnākt uz „Pīlādzīti”, „man patīk bērni, un es gribu šo profesiju apgūt”, „bija forši!”, „agrāk man likās, ka būt par audzinātāju ir nedaudz nogurdinoši un garlaicīgi, bet tagad es tā nedomāju un varbūt pati būšu audzinātāja”, „man patika taisīt apsveikuma kartiņas un nodarbības ar klaunu”.

Uzskatām, ka galvenie Ēnu dienas mērķi ir sasniegti – šī diena bija iespaidiem un pozitīvām emocijām pilna, notikumiem bagāta. Uz tikšanos nākamgad!

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>