11/29/2013 12:53

„Pīlādzītis” ciemojās pie robežsargiem

14.novembris. Ilgi gaidītā ekskursijas diena klāt. „Pīlādzīša” sagatavošanas grupu bērni dodas uz Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Piedrujas robežapsardzības nodaļas iecirkni, lai iepazītos ar cilvēkiem, kuri apsargā mūsu valsts robežu, viņu veicamajiem pienākumiem, kinologu darbu.

Bērnos prieku izraisīja pats brauciens ar autobusu, jo vairāki bērni nebija braukuši, daudzi tikai reizi vecāku klēpī, bet šoreiz ekskursijā dodas paši un katram sava vieta.

Robežsardzes iecirknī mūs sagaidīja Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Piedrujas robežapsardzības nodaļas priekšnieks  Anatolijs Vecelis un ļoti smaidīgi, labestīgi noskaņoti darbinieki. Ekskursijas sākumā bērni iepazinās ar  apkārtni un robežsargu darbā izmantojamo tehniku, arī ieročiem. Mikroautobuss, kvadracikli, kuteris tika iepazīti apskatot, pasēžot pie stūrēm, pielaikojot  ķiveres. Bērni uzzināja, ka džipa piekabē kuteris tiks vests uz Rīgu, tas tiks atrādīts karaspēka parādē 18.novembrī par godu Latvijas Valsts 95.gadskārtai. No rokas rokā tika nodots metāla skaņotājs, ar kuru pārbauda cilvēkus, meklējot metāla priekšmetus.

Vislielāko interesi un sajūsmu izraisīja kinologu darbs un gudrie robežsargu suņi. Bērniem tika pastāstīts, ka suņi dzīvo mājās ar saviem treneriem – kinologiem, viņi ir paklausīgi, strikti izpilda komandas. Redzējām, kā apmācīts suns aiztur robežas pārkāpēju – panāca, aizturēja, gaidīja robežsargu, nevienu nesakoda. Redzētās epizodes audzēkņi, atgriezušies pirmsskolas iestādē, visvairāk attēloja savos zīmējumos.

Pati ēka iekšpusē pārsteidza ar kārtību, pieticību, mājīgumu. Bērni uzzināja, kā robežsargi relaksējas, atpūšas pēc paveiktā darba, dežūrām. Redzējām robežpārkāpēju istabu – īsts, mazs, civilizēts viesnīcas numurs, tikai aiz slēgtām durvīm.

Sajūsmu izsauca robežsargu iegūtie kausi daudzās sacensībās. No pastāstītā tika secināts, lai kļūtu par robežsargu, ir jāmācās, jāprot runāt latviešu valodā, jāzin angļu, krievu u.c. valodas, jābūt  veseliem un obligāti  jānodarbojas ar sportu.

Skolotājas un skolotāju palīdzes uzzināja, ka Anatolijs Vecelis ne tikai veiksmīgi vada Piedrujas robežapsardzības nodaļu, bet viņa zināšanas, pieredze ļauj piedalīties un dalīties pieredzē dažādās misijās ārvalstīs. Prieks par tik gudriem Latvijas cilvēkiem!

Liels paldies Anatolijam Vecelim par lielisko, izzinošo stāstījumu; instruktoram-kinologam Artūram Bezinam -par palīdzību, izzinot tehniskos līdzekļus – iecēla, noņēma; forši, neizsakāms prieks! Paldies kinologiem, sunīšiem par inscenējumu, visam kolektīvam par jauku uzņemšanu, autobusa šoferim Jānim Vigulim par drošu vešanu un Aulejas pagasta pārvaldei, personīgi Aivaram Umbraško!

 

Krāslavas novada PII „Pīlādzītis”  pirmsskolas izglītības skolotāja L.Krasņakova

 

 

 

Jaunākās ziņas

Bērni ir gatavi uzsākt mācības skolā

17.aprīlī sagatavošanas 5.grupas bērni draudzīgi darbojās, jo uz...

>>

Uzliktas videonovērošanas kameras

Rūpējoties par bērnu, apmeklētāju un iestādes darbinieku drošību,...

>>

Džimbas viesskolas nodarbība

Šodien 25 "Pīlādzītis" bērni bezmaksas apmeklēja Džimbas viesskolas...

>>